30.4.11

ကင္မ္ခ်ီ (KIMCHI)



"ကင္မ္ခ်ီ" ဆိုတဲ့စကားလံုးေလးကိုေတာ့ ကိုရီးယားစာႏွစ္သက္တဲ့သူတိုင္းသိမယ္ထင္ပါတယ္ မသိေသးဘူး ဆိုရင္လဲ မိတ္ဆက္တဲ့အေနနဲ႔ ဒီပို႔စ္ေလးကိုတင္လိုက္ပါတယ္ရွင္ ကင္မ္ခ်ီအေၾကာင္းကို မေျပာျပခင္ ဘယ္လိုလုပ္ျပီး ဒီကင္မ္ခ်ီကိုရီးယားစာကို က်မစိတ္ဝင္စားခဲ့ပံု အတြန္႔တက္ခ်င္ပါေသးတယ္ ဒီလိုပါ  တစ္ခါ တစ္ရံ ကိုရီးယား ဇာတ္လမ္းေလးေတြကို က်မၾကည့္တတ္ပါတယ္ ၾကည့္မိတဲ့အခါမွာ ကိုရီးယားအစာ ကင္မ္ခ်ီက မၾကာခဏဆိုသလို ျမင္ေတြ႔ေနရတာကေန အဲဒီကင္မ္ခ်ီကို စမ္းသပ္လုပ္ခ်င္စိတ္ေပၚလာပါတယ္ က်မမွာ အက်င့္တစ္ခုရွိိတာက ဘာအလုပ္ကိုလုပ္လုပ္ မရမျခင္းလုပ္တတ္တဲ့ အက်င့္တစ္ခုရွိပါတယ္ အထူး သျဖင့္ အစားအေသာက္ထူးထူးဆန္းဆန္းေတြကို စမ္းသပ္လုပ္တဲ့အခါမွာ ဝိရိယ အေတာ္ေလးေကာင္း တယ္ရွင့္ ပထမဆံုး က်မအြန္လိုင္းကေန ကိုရီးယားကင္မ္ခ်ီ လုပ္နည္းကို ေလ့လာပါတယ္ ကင္မ္ခ်ီမွာ ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းေတြကိုပါက်မ မွတ္သားထားခဲ့တယ္ အြန္လိုင္းမွာ ကိုရီးယားကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းကေတာ့ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္ ေနာက္ၿပီးထည့္တဲ့ ပစၥည္းအမယ္ကလဲ အမ်ိဳးမ်ိဳးပါပဲ အဲဒီအထဲကမွ က်မကေတာ့   ေကာင္းႏိုးရာရာေလးေတြ ေရြးထုတ္ၿပီး အလြယ္တကူရွာလို႔ရတဲ့ ပစၥည္းေလးေတြနဲ႔ ကိုရီးယားစာ ကင္မ္ခ်ီ ကို ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေလးေတြကေတာ့ ဆား သၾကား ရွာလကာရည္ နဲ႔ ကိုရီးယားကထုတ္တဲ့ ကင္မ္ခ်ီအႏွစ္ပါပဲ လုပ္ပံုလုပ္နည္းေလးေတြကိုလဲ ပံုေလးေတြနဲ႔အတူ က်မရွင္းျပထားပါတယ္
 

အရင္ဆံုး မုန္ညွင္းျဖဴရဲ႕ အရိုးပိုင္းကိုေတာ့ လက္ႏွစ္ဆင့္အရြယ္ေလာက္ ပါးပါးလွီးၿပီး အရြက္အပိုင္း ေရာက္   လာရင္ေတာ့ လက္ ၄ဆစ္ေလာက္လွီးပါတယ္ ပံုးထဲမွာစုထားၿပီး ေရကိုစင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးပါ သန္႔စင္ ၿပီး ေရစစ္ထားပါ ေရစင္သြားၿပီဆိုရင္ ဆား သၾကား ရွာလကာရည္ တို႔နဲ႔နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ တစ္နာရီ ၾကား တစ္ႀကိမ္ေမႊေပးပါ ၃ႀကိမ္ေလာက္ေမႊၿပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ မုန္ညွင္းျဖဴကို အရည္ေတြ ညွစ္ထုတ္ၿပီး သီးသန္႔ ပံုးတစ္ပံုးမွာထည့္ရပါတယ္ အားလံုးအရည္ေတြညွစ္ၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေနာက္ဆံုးအေနနဲ႔ ပံုမွာပါတဲ့ ကင္မ္ခ်ီ အႏွစ္ကို ထည့္ေမႊေပးၿပီး ပလပ္စတစ္ပံုးေတြထဲထည့္ကာ အေအးခန္း ဒါမွမဟုတ္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ  ထည့္ သိမ္းထားရပါတယ္ တစ္ရက္ထည့္သိမ္းၿပီးတဲ့ ကင္မ္ခ်ီကို ထပ္ေမႊေပးရပါတယ္ ႏွစ္ရက္ေျမာက္တဲ့ေန႔မွာ   ကိုရီးယားစာကင္မ္ခ်ီကို စားသံုးလို႔ရပါၿပီရွင္ ကိုရီးယားစာကင္မ္ခ်ီဟာ ထမင္းေၾကာ္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္တို႔နဲ႔ လိုက္ဖက္တဲ့အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ပါတယ္။

(တကယ္လို႔ အခုလိုအဆင့္ဆင့္လုပ္စားရတာ စိတ္မရွည္တဲ့သူမ်ား ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ကိုေရာက္တဲ့အခါ စိန္ေဂဟာ ဆိုင္ေတြမွာ က်မလုပ္တဲ့ 4 YOU KIMCHI ကိုသြားေရာက္ဝယ္ယူ အားေပးႏိုင္ပါတယ္ရွင္)

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

ခဏေစာင့္ပါ...

 
©2012 အန္တီတင့္၏ အမွတ္တရေလးမ်ား | Design by Mozz