10.7.11

ပန္းေသးေခါက္ဆြဲ ခ်က္နည္း



ဇူလိုင္လ ၄-ရက္ေန႔မွာ jasmine (ေတာင္ႀကီး) သူေလးက က်မကို ‘တီတင့္ေရ ဆန္ေခါက္ဆြဲလုပ္နည္း တင္ ေပးပါ ပန္းေသးေခါက္ဆြဲလဲရပါတယ္ ‘ေရာဂါသည္ (က်န္းမာေရးမေကာင္းသူ)ေတြကို ခ်က္ေပးခ်င္လုိ႔ပါ’ ဆိုတဲ့ ေတာင္းဆိုမႈေလးတစ္ခုကို C-box မွာ အားကိုးတႀကီး ေရးခဲ့တာေၾကာင့္ ဇူလိုင္လ ၇-ရက္ေန႔မွာ ပန္း ေသးေခါက္ဆြဲ ခ်က္တတ္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္အိမ္ကို အလည္သြားၿပီး ခ်က္နည္းေလးေမးခဲ့ ပါတယ္။ က်မ မသိရွိေသးတဲ့ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေလးလည္း ခ်က္တတ္လာမည့္အျပင္ ေတာင္ႀကီးသူေလးနဲ႔အတူ ကုသိုလ္ ေတြ မွ်ေဝၿပီးယူဖို႔အတြက္ ပန္းေသးေခါက္ဆြဲကို ဒီကေန႔ပဲ စမ္းသပ္ခ်က္ခဲ့ပါတယ္။ အားလံုးၿပီးသြား တဲ့အခါမွာ ေတာ့ အရသာေလးက ထင္တာထက္ ပိုၿပီး ေကာင္းေနတာေၾကာင့္ ‘ပန္းေသးေခါက္ဆြဲ’ ခ်က္နည္း ေလးကို ပို႔စ္တစ္ခုအျဖစ္ စာဖတ္သူမိတ္ေဆြမ်ားအတြက္ မွ်ေဝတင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ စမ္းခ်က္ၾကည့္ၾကေနာ္။


ၾကက္သားကို မိမိႏွစ္သက္တဲ့ အရြယ္အစား အတံုးမ်ားျပဳလုပ္ၿပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ဆား ၾကက္မႈန္႔ ငံျပာ ရည္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္းတို႔နဲ႔နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။ (ဆႏြင္းမသံုးပါ)


အားလူးကို မိမိႏွစ္သက္တဲ့ အရြယ္အစား အတံုးမ်ားျပဳလုပ္ၿပီး ေရေဆးၿပီး ဆားႏွင့္နယ္ထားပါ။(ဆႏြင္းမသံုးပါ)



 ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္းတို႔ကို ေထာင္း၍ျဖစ္ေစ ႀကိတ္၍ျဖစ္ေစ ျပဳလုပ္ပါ။ အေစ့ထုတ္ထားသည့္ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးပါ။ ထို႔ေနာက္ အားလံုးကို ေရာေမႊၿပီး ငရုပ္မႈန္႔ ဆား တို႔ကိုလိုအပ္သေလာက္ ထည့္ ကာ ႏွပ္ ထားေသာ ၾကက္သားအိုးထဲသို႔ ထည့္ၿပီး ဆီထည့္ကာ မီးဖိုတြင္တည္ထားလိုက္ပါ။ (ဆႏြင္းမသံုးပါ)


                    ဆားႏွင့္နယ္ထားေသာ အာလူးကို မီးနည္းနည္းႏွင့္ အတြင္းသားႏူးေအာင္ ေၾကာ္ထားပါ။




ေရွာက္ေခါ-ပတ္ေခါ၊ ဆတ္ေခါ၊ ကရေဝး၊ နာနတ္ပြင့္၊ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ တို႔ကို မီးနည္းနည္းႏွင့္ ဒယ္အိုးတြင္ ထည့္ေလွာ္ၿပီး ေမႊး လာေသာအခါမွ ဇီယာကို ထည့္၍ထပ္ေမႊပါ။ ေရွာက္ေခါ-ပတ္ေခါ ကိုဒယ္အိုးတြင္းမွ ယူ ကာ အခြံကိုထု၍ အတြင္းမွအေစ့ကို ထုတ္ယူကာ ဒယ္အိုးအတြင္းသို႔ ျပန္ထည့္ၿပီးေမႊပါ။ ေရွာက္ေခါ-ပတ္ေခါ အခြံမ်ားကို ဆက္ အသံုးျပဳရန္ မလိုတဲ့အတြက္ လႊတ္ပစ္လို႔ရပါၿပီ။ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားကို အမ်ားႀကီးသံုးရန္ မလိုပါ အနည္းငယ္ သာအသံုးျပဳျခင္းျဖင့္ လိုအပ္ေသာအေမႊးနံ႔ကို ရပါတယ္။ ေမႊးလာလွ်င္ ဒယ္အိုးအတြင္းမွ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားကို ပန္းကန္ေသးတစ္ခုတြင္ ခပ္ထည့္ထားလိုက္ပါ။


 ၾကက္သားဆီျပန္အိုးတြင္ ၾကက္သားႏူးသည့္အခါ ေၾကာ္ထားေသာ အားလူးကိုထည့္ၿပီး အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား ကိုပါ ထည့္ပါ။ ေရာေမႊၿပီး ေရထည့္ကာ တစ္ေရက် ျပန္တည္ျခင္းျဖင့္ ဆီက်န္ ေရက်န္ ျဖစ္သည့္အခ်ိန္တြင္ အရသာေကာင္းမြန္ေသာ ၾကက္သား အာလူးဟင္းကို ရပါၿပီ။


 ေခါက္ဆြဲကို ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲသံုးပါတယ္။ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲတြင္သံုးသည့္ ေခါက္ဆြဲမ်ိဳးကို က်မအသံုးျပဳပါတယ္။



ပန္းေသးေခါက္ဆြဲႏွင့္ တြဲဖက္စားသံုးရသည့္ အခ်ဥ္မွာ ၾကက္သြန္ ေဂၚဖီ သခြားသီး ငရုပ္သီးပြ ငရုပ္သီးအစပ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး(အေစ့ထုတ္ၿပီး) တို႔ကို ပါးပါးလွီးၿပီး ပန္းေသးေခါက္ဆြဲအေပၚမွ ထည့္ကာ ပူစီနံ သံပုရာသီး ဆား လိုအပ္သလိုေပါင္းစပ္ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။



 ၾကက္အရိုးမ်ားကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္း ဆား ၾကက္မႈန္႔တို႔ႏွင့္ ျပဳတ္ထားၿပီး က်က္သြားတဲ့ ၾကက္ရိုးဟင္းခ်ိဳ တြင္ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္ကာ ပန္းေသးေခါက္ဆြဲႏွင့္ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။


ဆြမ္းေတာ္ကပ္ဖို႔အတြက္ ျပင္ၿပီးၿပီဆိုေတာ့ မိတ္ေဆြမ်ားလည္း စားသံုးရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ ၾကည့္ရတာ အလုပ္မ်ားတယ္လို႔ ထင္ေပမယ့္ အမွန္တကယ္ေတာ့ ေန႔စဥ္ ပံုမွန္ ဟင္းခ်က္သေလာက္ေတာင္ အခ်ိန္က မၾကာလိုက္ပါဘူး။

ဒီေလာက္ဆိုရင္ 'ေတာင္ႀကီးသူေလး' နဲ႔ စာဖတ္သူ မိတ္ေဆြမ်ား ခ်က္တတ္ၿပီေပါ့ကြယ္။

ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ကို အေသးစိတ္ သိလိုသူမ်ားအတြက္ပါေနာ္။ အသံထြက္နဲ႔ အေခၚအေဝၚေလးေတြက တစ္ေနရာနဲ႔ တစ္ေနရာ နည္းနည္းေတာ့ ကြာၾကတယ္။ က်မနဲ႔ က်မအေဒၚေတာင္ ေခၚတာသိတ္မတူဘူးေလ

                                                                ေရွာက္ေခါ ပတ္ေခါ

                                                                         ဆတ္ေခါ

                                                                        နာနတ္ပြင့္

                                                                            ကရေဝး

                                                                  သစ္ဂ်ပိုးေခါက္
                                                                             ဇီယာ


ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

ခဏေစာင့္ပါ...

 
©2012 အန္တီတင့္၏ အမွတ္တရေလးမ်ား | Design by Mozz