x

26.7.11

အိမ္ခ်က္ မုန္႔ဟင္းခါး



ဒီတစ္ခါေတာ့ ဘုရားဖူးေနၾကတဲ့ စာဖတ္မိတ္ေဆြတို႔ကို မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္း တင္ေပးလိုပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္တာ အလုပ္မ်ားတယ္လို႔ ထင္ရေပမယ့္ လက္ေတြ႔ ခ်က္လိုက္ရင္ေတာ့ ထင္သေလာက္ အလုပ္မရႈပ္ပါ ဘူး။ စမ္းခ်က္ၾကည့္ေနာ္။ က်မရဲ႕ခ်က္နည္းေလးအတိုင္းသာ ခ်က္မယ္ဆိုရင္ စာဖတ္သူတို႔ စားသံုးရတာႏွစ္ သက္ မွာ ဧကန္မလြဲပါ။ ငါးခူမရွိပဲ ပင္လယ္ငါးေတြသာ အသံုးျပဳလို႔ရတဲ့ႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ အဆင္ေျပတဲ့ငါးနဲ႔ စမ္း သပ္ခ်က္ၾကည့္ပါေနာ္။



               စပလင္ ဂ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ငံျပာရည္ တို႔က မုန္႔ဟင္းခါးရည္ကို ေမႊးေစႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိၾကတယ္

ငါးခူကို မန္းက်ည္းမွည့္ေလး အနည္းငယ္နဲ႔နယ္ၿပီး ေရေဆးရင္လက္ထဲကေန ေခ်ာမထြက္ေတာ့ပဲ ေဆးေၾကာ ရတာ အဆင္ေျပပါတယ္။ ေရေဆးၿပီးရင္ေတာ့ လည္ပင္းေအာက္မွာ အေပါက္ေဖာက္ၿပီး သည္းေျခအိတ္နဲ႔ အတူ တြဲလ်က္ရွိတဲ့ အူေတြကို ထုတ္ပစ္ရပါတယ္။ ငါးကိုအရြယ္အစားအေပၚမူတည္းၿပီး ၄ခ်က္ ၅ခ်က္ခန္႔မႊန္း ပါတယ္။ ငါးကို ဆား ဆံႏြင္း ငံျပာရည္ ဂ်င္းရည္ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း စပလင္ရည္တို႔နဲ႔အတူ ေရအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။
(စပလင္ကိုေတာ့ ပံုမွာျပထားတဲ့အတိုင္း ေရသန္႔စင္ေအာင္ေဆးေၾကာၿပီး ရိုးတံနဲ႔ အရြက္မ်ားကို စည္းေႏွာင္ ထားကာ ငါးျပဳတ္အိုးတြင္ထည့္ပါတယ္။ အရင္းပိုင္းကို ညက္ညက္ေၾကေအာင္ေထာင္းၿပီး ေရႏွင့္ေဖ်ာ္ကာ အရည္စစ္ကာ ထိုအရည္ကိုသာအသံုးျပဳပါတယ္)


                       ဂ်ံဳေရႊၾကည္မႈန္႔နဲ႔ ဆန္အက်က္မႈန္႔တို႔က မုန္႔ဟင္းခါးရည္ ခြ်ဲျပစ္တာမ်ိဳးမျဖစ္ေစဘူး

ၾကက္သြန္နီကို ဥႀကီး ဥေလးႏွစ္မ်ိဳးသံုးရျခင္းက ဥႀကီးကို ဆီသတ္တဲ့အခါမွာ အသံုးျပဳၿပီး ဥေသးကိုေတာ့ မုန္႔ ရည္တြင္ အလံုးလိုက္ထည့္သံုးပါတယ္။ က်မ ခ်က္တဲ့မုန္႔ဟင္းခါးမွာအသံုးျပဳတဲ့ အေထာက္အကူပစၥည္းက ေတာ့ ဆန္အက်က္မႈန္႔နဲ႔ ဂ်ံဳေရႊၾကည္မႈန္႔တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
(တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ ပဲမႈန္႔ ေျမပဲေထာင္းတို႔ကို အသံုးျပဳတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါကေတာ့ မိမိႏွစ္သက္တဲ့ အရသာေပၚ မူတည္ၿပီး အသံုးျပဳတာလည္း အနည္းငယ္ကြာျခားၾကပါတယ္)

  ဘဲဥ လတ္ဆတ္လြန္းရင္ ျပဳတ္လိုက္တဲ့အခါ အသားနဲ႔အခြံကကပ္ေနတတ္တာမို႔ ေရေအးစိမ္ၿပီးမွခြာေနာ္

ဘဲဥကိုအက်က္ျပဳတ္ထားၿပီး အိုးဘဲဥႏွစ္သက္သူမ်ားကေတာ့ အလံုးလိုက္ မုန္႔ဟင္းခါးအရည္မွာထည့္သလို ဘဲဥကို ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာၿပီးလည္း ထည့္သံုးလို႔ရပါတယ္။

                        ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ကို သီးသန္႔ခြဲထုတ္ထားတယ္

ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ကိုခ်က္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကို မုန္႔ဟင္းခါးတြင္ ထည့္စားျခင္းျဖင့္ အနံ႔ပို ေမႊးၿပီး အရသာပိုေကာင္းပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာအူကို အတြင္းဆံုးအသား ၃လႊာေလာက္ကို ဖယ္လိုက္ၿပီး ၄၊ ၅၊ ၆ လႊာတို႔ကိုအသံုးျပဳပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ႕ လည္းငွက္ေပ်ာအူကို မႏွစ္သက္တာမို႔ ထည့္သံုးျခင္းမျပဳပါဘူး။ ဓာတ္ပံုရိုက္ဖို႔ က်န္ေနခဲ့ပါတယ္ း)

ေရွးဦးစြာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္းတို႔ကို ဆီသတ္လိုက္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာတဲ့အခါ အရိုးႏႊင္ထားတဲ့ငါးခူကို ထည့္ပါတယ္။

                                                                    အရိုးႏႊင္ၿပီးေသာငါး

 ဆန္အက်က္မႈန္႔နဲ႔ ေရႊၾကည္မႈန္႔တို႔ကို ေရႏွင့္ေဖ်ာ္ၿပီး ထည့္ပါတယ္။ စည္းေႏွာင္ထားတဲ့ စပလင္အရိုးကိုပါ ထည့္လိုက္ပါ။ ေရကိုအပြက္ခံေအာင္ မ်ားမ်ားထည့္ပါတယ္။ မၾကာခနေမႊေပးျခင္းျဖင့္ ဆန္မႈန္႔ ေရႊျခည္မႈန္႔တို႔ အုိးကပ္ျခင္းမွ ေရွာင္ရွားႏိုင္ပါတယ္။

                                                   အခ်ိဳဓာတ္ေတြ မ်ားမ်ားရတဲ့ ငါးအရည္

ငါးအရိုးမ်ားကို ေထာင္းၿပီး ေရႏွင့္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ငါးရည္ကို စစ္ၿပီး မုန္႔ဟင္းခါးအိုးသို႔ ထည့္ခ်က္ျခင္းျဖင့္ အရသာ ကို ပိုခ်ိဳေစပါတယ္။ က်မအခ်ိဳမႈန္႔ကို သံုးေလ့မရွိပါဘူး။

                ပြက္ပြက္ဆူေနေတာ့ ဟင္းရည္ေတြေဘးကိုစင္လို႔ မလွမပျဖစ္ေနေပမယ့္ အရသာကရွယ္ပဲ း)

ပြက္ေနေသာ ဟင္းရည္အိုးအတြင္းသို႔ ၾကက္သြန္နီဥေသး လွီးထားေသာ ငွက္ေပ်ာအူတို႔ကိုပါထည့္လိုက္ပါ။ အခ်ိန္အနည္းငယ္ပြက္ၿပီးလွ်င္ ဘဲဥထည့္ပါ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ကိုေတာ့ အနည္းငယ္ထည့္ပါတယ္။

 

                     မုန္႔ဖတ္ အေၾကာ္နဲ႔ ခ်ဥ္ စပ္ ငံကိုေတာ့ မိမိႏွစ္သက္သလို ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ၾကပါေနာ္
   
ၾကက္သြန္ဥ ငွက္ေပ်ာအူတို႔ ႏူးၿပီဆိုရင္ေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါး သံုးေဆာင္ဖို႔အတြက္ ရပါၿပီ။ မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုးတဲ့ ပဲေၾကာ္ အီၾကာေကြး ဘူးသီးေက်ာ္တို႔အျပင္ နံနံပင္ ေရွာက္သီး (သံပုရားသီးလည္းအသံုးမ်ားၾက ပါတယ္) ငရုတ္အက်က္မႈန္႔တို႔ ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီက်က္ေလးအေပၚကထည့္ျခင္းျဖင့္ မုန္႔ဟင္းခါးတစ္ပြဲ စားသံုးဖို႔အဆင္သင့္ရပါၿပီ။ (မုန္႔ဖတ္ကို တစ္ခ်ိဳ႕လည္း နန္းျပားေခၚ ညွပ္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ စားသံုးပါတယ္)

                                                   မုန္႔ဟင္းခါးစားသံုးရန္အဆင္သင့္ရၿပီေနာ္

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

ခဏေစာင့္ပါ...

 
©2012 အန္တီတင့္၏ အမွတ္တရေလးမ်ား | Design by Mozz