4.8.11

သက္သက္သာသာ မနက္စာ


ၿမိန္ရာဟင္းေကာင္း

ဒီကေန႔မနက္ က်မတို႔ ၿမိန္ရာဟင္းေကာင္းဆိုသလို ေစ်းဘိုးလည္းသက္သာ စားလို႔လည္းေကာင္းၿပီး အမ်ား ႏွစ္သက္တဲ့ အသုပ္စံုလုပ္စားၾကပါတယ္။ ဝါတြင္းကာလ ဥပုဒ္ေန႔ျဖစ္ေစ ဝါတြင္းတစ္တြင္းလံုးျဖစ္ေစ သက္ သတ္လြတ္ စားသံုးသူတို႔ အတြက္လည္း ငံျပာရည္ကို ေရွာင္လိုက္ရင္ သက္သတ္လြတ္ တစ္နပ္စာ အသုပ္စံု ေတာ့ ရၿပီေပါ့ေနာ္။

 


အိမ္မွာအသံုးျပဳတဲ့ အမယ္ေတြ စံုစံုလင္လင္မပါပဲ အသုပ္စံုကို လုပ္စားျဖစ္ၾကပါတယ္။ ငရုပ္ဆီထမင္း၊ အာလူး ျပဳတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာ၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ၾကာဇံတို႔ျဖစ္ၿပီး တစ္ခ်ိဳ႕လည္း ပိုၿပီးစံုစံုလင္လင္ျဖစ္ေအာင္ သေဘၤာ သီးျခစ္၊ ေဂၚဖီထုပ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တို႔ကို ထည့္သုပ္ၾကပါတယ္။ ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို ထည့္ၿပီး အသံုးျပဳလုိ႔ရပါ တယ္။

အသုပ္စံုအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အေထာက္အကူပစၥည္းေတြကေတာ့ ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမႈန္႔အက်က္၊ မန္က်ည္း ရည္၊ ငရုပ္အက်က္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္တို႔ျဖစ္ပါတယ္။ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ ထည့္သံုးရင္ အရသာပိုေလးၿပီး စားေကာင္းတဲ့ အသုပ္စံုကိုရပါတယ္။ မိမိႏွစ္သက္သလို ခ်ဥ္ ငံ စပ္တို႔ကို ေရာနယ္စားသံုးလို႔ရပါတယ္။

အသုပ္စံုခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလး စားသံုးၿပီးရင္ေတာ့ အခ်ိဳပြဲေလးကို အစာပိတ္ ေကြ်းလိုတဲ့အတြက္ ဆႏြင္းမကင္း ထိုးေပးထားတယ္။

ႏူးညံ့သန္႔ရွင္း ဆႏြင္းမကင္း

ဒီတစ္ေခါက္ စာဖတ္မိတ္ေဆြတို႔ကို ဆႏြင္းမကင္းလုပ္ေကြ်းလိုတဲ့ ဆႏၵေပၚခဲ့ပါတယ္။ စာဖတ္သူေတြထဲမွာ ဆႏြင္းမကင္း လုပ္စားသူေတြလည္း ရွိမွာမုခ်ပါ။ နည္းလမ္းေလးနဲ႔ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းအမယ္ေလးေတြေတာ့ နည္းနည္းပါးပါး ကြာျခားမႈရွိမွာေပါ့ေနာ္။ ဥပမာ က်မက စပ်စ္သီးေျခာက္မႀကိဳက္တဲ့အတြက္ ထည့္မသံုးသလို သီဟိုလ္ေစ့ႀကိဳက္ေပမယ့္ ေစ်းႀကီးလို႔ထည့္မသံုးျပန္ဘူး း))။ ကိုယ္ႏွစ္သက္ရာရာကို သေဘာက်ထည့္သံုးၿပီး ဆႏြင္းမကင္းတစ္ဘန္းရေအာင္ လုပ္စမ္းၾကည့္ၾကပါစို႔ေနာ္။

အသံုးျပဳတဲ့အမယ္ေတြကေတာ့ ဂ်ံဳေရႊၾကည္မႈန္႔၊ ႏြားႏို႔၊ အုန္းႏို႔၊ ၾကက္ဥ၊ ဂီးေထာပတ္၊ သၾကား၊ ဘိန္းေစ့၊ ႏို႔စိမ္း  (အစိမ့္ ႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္သာ) တို႔ျဖစ္ပါတယ္။



ၾကက္ဥကို ပန္းကန္တစ္ခုတြင္ ခေလာက္ၿပီး ဂ်ံဳေရႊၾကည္မႈန္႔ ႏြားႏို႔၊ အုန္းႏို႔၊ သၾကား ႏို႔စိမ္း တို႔နဲ႔ေရာေမႊပါ။ ေမႊၿပီးလွ်င္ ဂီး ေထာပတ္ကိုထည့္ၿပီး ဆက္ေမႊပါ။



ဒန္အိုးတစ္လံုးတြင္ ေမႊၿပီးမုန္႔ရည္ကိုထည့္ကာ မီးျဖင့္အပူေပးပါ။ ေအာက္ေျခမကပ္ေအာင္ တစ္ခ်က္တစ္ခ်က္ ေမႊေပးပါ (သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ သံုးကပိုအဆင္ေျပပါတယ္ မရွိလွ်င္လည္း အဆင္ေျပတာနဲ႔သံုးလို႔ရပါတယ္) အရည္ပစ္လြန္းလွ်င္ ႏြားႏို႔ထပ္ေရာလိုက္ပါ။ မုန္႔ရည္ ပြက္လာလွ်င္ စဥ္ဆက္မျပတ္ေမႊရပါေတာ့မည္။ အခ်ိန္ ၾကာလာလွ်င္ အနံ႔ေမႊးလာမည္ မရေသးပါ။ ဆက္တိုက္ေမႊေပးပါ။ အိုးတြင္ မုန္႔ႏွစ္မ်ား ထြက္လာေသာ ဂီး ေထာပတ္ဆီႏွင့္အတူ လိုက္၍ပတ္ခ်ာလည္လာလွ်င္ ဂီးေထာပတ္သုတ္ထားေသာ မုန္႔ထည့္ဘန္းသို႔ ေလာင္း ထည့္လိုက္ပါ။ မ်က္ႏွာျပင္ညွိေပးၿပီး အေပၚမွ ဘိန္းေစ့ေလးမ်ား ျဖဴးျခင္းျဖင့္ ဆႏြင္းမကင္းတစ္ဘန္းရပါၿပီ။
(မီးေသြးမီးခဲရဲရဲနဲ႔ ဆႏြင္းမကင္းအိုး အေပၚဖက္ကို တင္ၿပီး မီးအံုးေပးရင္ အေရာင္ပိုလွပါတယ္)



ဆႏြင္းမကင္းပံုလွီးၿပီး ဦးဦးဖ်ားဖ်ား ဆြမ္းေတာ္ကပ္ရန္ ဦးဖယ္လိုက္ၿပီဆိုေတာ့ ႏူးညံ့သန္႔ရွင္းတဲ့ ဆႏြင္းမကင္း ေမႊးေမႊးေလးကို ဘေလာ့ဂ္မိတ္ေဆြမ်ား ဝိုင္းဝန္းသံုးေဆာင္လုိ႔ရပါၿပီ။ လြယ္တယ္မဟုတ္လားဟင္။ အခ်ိန္ရ ရင္ လက္ေတြ႔စမ္းသပ္ လုပ္စားၾကည့္ၾကေနာ္။ ဆႏြင္းမကင္း အတံုးေလးေတြ လွီးထားတာ မညီမညာ မလွမပျဖစ္ေပမယ့္ အရသာရွိပါတယ္ း)


ႀကံဳတုန္းေလး စကားမစပ္ ေျပာျပပါရေစေနာ္။ မိမိအိမ္မွာၾကာပန္းစိုက္လိုေပမယ့္ ေနရာအခက္အခဲ ျဖစ္ေန ရင္ အခုလို စိုက္လို႔ရတယ္ေနာ္။ ၾကာပန္းေလးေတြ ပြင့္ေနတာျမင္ရင္ စိတ္ၾကည္ႏူးမႈကို ရေစတာမို႔ ခံစားေစ လိုတဲ့ ေစတနာပါကြယ္။

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

ခဏေစာင့္ပါ...

 
©2012 အန္တီတင့္၏ အမွတ္တရေလးမ်ား | Design by Mozz