3.9.11

အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ - ႏို႔ေခါက္ဆြဲ


ဒီမနက္ က်မအိမ္မွာ စာဖတ္သူမ်ားအားလံုး စားဘူးေနက်ျဖစ္တဲ့ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ခ်က္ပါတယ္။ အုန္းႏို႔နဲ႔ မတည့္သူေတြအတြက္လည္း တစ္ခါတည္း ႏြားႏို႔ေခါက္ဆြဲပါ ခ်က္ေပးလိုက္တယ္ေနာ္။ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ဆိုေပမယ့္ အုန္းႏို႔ကိုနည္းနည္းပဲ သံုးထားတာမို႔ ေခါင္းကိုက္တတ္သူမ်ား ၾကက္သြန္နီနဲ႔ အခ်ဥ္မ်ားမ်ားထည့္ စားရင္ျဖင့္ အဆင္ေျပသြားမွာပါေနာ္။

အသံုးျပဳတဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့-
ေခါက္ဆြဲ ၾကက္သား ငါးဖယ္ ဘဲဥ အုန္းႏို႔ ႏြားႏို႔ အီၾကာေကြး ကြ်တ္ကြ်တ္ေၾကာ္ ၾကက္သြန္နီ ျဖဴ ဂ်င္း ငရုပ္မႈန္႔ (ဆီသတ္ရန္) ငရုတ္မႈန္႔(အက်က္) ဆား ငံျပာရည္ ပဲမႈန္႔(အစိမ္း) သံပုရာသီး တို႔ျဖစ္ပါတယ္။
                                                 ၾကက္သားတံုး ဆား ငရုပ္မႈန္႔ ဆႏြင္း ဂ်င္းရည္

                                                                           ေခါက္ဆြဲ
   ၾကက္သြန္နီ(ဥေသးကို ေခါက္ဆြဲအရည္တြင္သံုးရန္ဖယ္ထားပါ)၊ အကြ်တ္ေၾကာ္ ႏွင့္ပဲမႈန္႔စိမ္း
                                                                      ႏြားႏို႔၊ အုန္းႏို႔
                                                                           ဘဲဥ
                                                  ဘဲဥကို အထက္ပါအတိုင္းစိတ္ထားပါ
                                                           ပဲမႈန္႔စိမ္းကိုအရည္ေဖ်ာ္ထားပါ
                                                ဆီသတ္ရန္ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္း
     ငါးဖယ္လံုးေၾကာ္ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားတံုး ပါးပါးလွီးၿပီးၾကက္သြန္နီ အုန္းႏို႔ရည္ႏွင့္ အကြ်တ္ေၾကာ္
ၾကက္သားကို အသားခ်ည္း အတံုးေသးေလးေတြတံုးပါ။ အသားတံုးေလးမ်ားကို ဆား ဆႏြင္း ငံျပာရည္တို႔ႏွင့္ နယ္၍ႏွပ္ထားပါ။ အသားႏႊင္ၿပီးအရိုးကို ဆား ငံျပာရည္တို႔ႏွင့္ နယ္ထားၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္းအနည္းငယ္ ေထာင္းၿပီးကာ ေရႏွင့္ျပဳတ္ထားလိုက္ပါ။ အဆင္သင့္ရေသာ ငါးဖယ္လံုးမ်ားကို မိမိႏွစ္သက္တဲ့အရြယ္ကို လွီးထားပါ။ ပဲမႈန္႔အစိမ္းကို အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။ 
                            ၾကက္ရိုးမ်ားကို ဆား ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္း ငံျပာရည္တို႔ျဖင့္ ျပဳတ္ထားပါရန္
                                      ပဲမႈန္႔စိမ္းအရည္ကို ၁နာရီခန္႔ပြက္ေစၿပီးမွ ႏွစ္အိုးခြဲပါတယ္
                                       တစ္အိုးတြင္ ႏြားႏို႔ထည့္ျခင္းျဖင့္ ႏို႔ေခါက္ဆြဲခ်က္ပါတယ္
                               တစ္အိုးတြင္ အုန္းႏို႔ရည္ထည့္ျခင္းျဖင့္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲခ်က္ပါတယ္
ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္း(အနည္းငယ္)တို႔ကို ဒန္အိုးတြင္ဆီသတ္ပါ။ အနံ႔ေမႊးလာေသာအခါ နယ္၍ ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားတုန္းေလးမ်ားကို ထည့္ၿပီးေမႊပါ။ ထို႔ေနာက္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲမႈန္႔အစိမ္းရည္ကို ထည့္ကာ ဆား ငံျပာရည္တို႔ကို အသင့္အတင့္ထည့္ပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို အရည္စစ္ထည့္ၿပီးလွ်င္ က်န္ေသာ အရိုးမ်ားကို ေနာက္တစ္ရည္ ထပ္ျပဳတ္ပါ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ရဲ႕ အခ်ိဳဓာတ္ျဖင့္ အရသာကို ေကာင္းမြန္သျဖင့္  အခ်ိဳမႈန္႔မသံုးပါ။ ပဲမႈန္႔မ်ားေအာက္ေျခ မကပ္ေစရန္အတြက္ သတိထားေမႊေပးပါ။ အခ်ိန္အနည္းဆံုး ၁နာရီ ခန္႔ အပြက္ခံျခင္းျဖင့္ ပဲစိမ္းန႔ံေပ်ာက္သြားပါလိမ့္မည္။ ထိုအခါ ငါးဖယ္ကိုထည့္ၿပီး ဆက္ပြက္ေစကာ ၁၀မိနစ္အၾကာတြင္ ဟင္းရည္ကို အိုးႏွစ္တြင္ခြဲထည့္ပါ။
                                                      ႏို႔ေခါက္ဆြဲႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္
                                                   အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္
တစ္အိုးတြင္အုန္းႏို႔ရည္၊ ၾကက္သြန္ဥနီ(အေသး)တို႔ကို ထည့္ၿပီးဆက္ပြက္ပါေစ။ ေနာက္တစ္အိုးတြင္ ႏြားႏို႔၊ ၾကက္သြန္ဥနီ(အေသး) တို႔ကို ထည့္ၿပီးဆက္ပြက္ပါေစ။ အရည္အနည္းငယ္ခမ္းသြားလွ်င္ ထပ္ျပဳတ္ ထားေသာ ၾကက္ရိုးအရည္ကို မွ်ထည့္ပါ။ မိနစ္အနည္းငယ္ အပြက္ခံၿပီး ၾကက္သြန္နီဥႏူးလွ်င္ စိတ္ထားေသာ ဘဲဥကို အိုးႏွစ္လံုးတြင္ ဟင္းရည္ပမာဏအလိုက္ လိုအပ္သလိုထည့္ပါ။ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ဟင္းအရည္ႏွင့္ ႏို႔ေခါက္ဆြဲအရည္တို႔ကို ရပါၿပီ။ အကြ်တ္ေၾကာ္ကို ဆီပူပူႏွင့္ေၾကာ္ထားလိုက္ပါ။
           ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္နီ သံပုရာသီး ငရုပ္အက်က္မႈန္႔ ငံျပာရည္တို႔ကို အဆင္သင့္ျပဳလုပ္ပါ။
                                            စားသံုးဖို႔အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲတစ္ပြဲရပါၿပီ
                                အခ်ဥ္ အစပ္ အငံတို႔ကိုေတာ့ စိတ္တိုင္းက်ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ပါ
ေခါက္ဆြဲကို ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုပ္မႈန္႔ (အက်က္)၊ သံပုရာရည္ အကြ်တ္ေၾကာ္ အီၾကာေကြး တို႔ကို ထည့္ကာ အေပၚမွ အုန္းႏို႔အရည္ျဖစ္ေစ ႏို႔ရည္ ျဖစ္ေစထည့္ျခင္းျဖင့္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ သို႔မဟုတ္ ႏို႔ ေခါက္ဆြဲတစ္ပြဲရပါၿပီ။ (လြယ္တယ္ မဟုတ္လား? စမ္းခ်က္ၾကည့္ေနာ္။ေစတနာဟင္းမႈန္႔ေလး ထည့္ခတ္ ထားေတာ့ စားလို႔ၿမိန္မွာေသခ်ာတယ္ း))

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

ခဏေစာင့္ပါ...

 
©2012 အန္တီတင့္၏ အမွတ္တရေလးမ်ား | Design by Mozz