8.9.11

ဘုရားလည္းဖူး လိပ္ဥလည္းတူး


ဒီတစ္ေခါက္ အလွည့္က်လို႔ သြားဖူးျဖစ္တာကေတာ့ က်ိဳကၠဆံဘုရားပါ။ က်မအခုလို ႏွစ္စဥ္ဝါတြင္းမွာ ဘုရား ေတြလွည့္ဖူးခဲ့ေပမယ့္ ဘုရားေတြနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ရာဇဝင္ကို ေမးျမန္းစုေဆာင္းရမယ္ဆိုတာ မစဥ္းစားခဲ့သလို မွတ္တမ္းဓါတ္ပံုေတြလည္း ရိုက္ခဲ့ျခင္းမရွိခဲ့ပါ။ ဘေလာ့ဂါဘဝကိုေရာက္တဲ့အခ်ိန္ကစလို႔ ဘယ္ကိုသြားသြား ကင္မရာတစ္လံုးနဲ႔ ဘာေတြ႔ေတြ႔ ပို႔စ္တစ္ပုဒ္ေတာ့ ရရခ်ည္ရဲ႕ဆိုၿပီး ရိုက္ေတာ့တာပါပဲ။ အရင္ထဲကေတာ့ က်မဓါတ္ပံုရိုက္တာ၊ စုတာ ဝါသနာထံုေပမယ့္ မိသားစု ေဆြမ်ိဳးအသိုင္းအဝိုင္း၊ မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းမ်ားနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အေၾကာင္းအရာမ်ားကိုသာ အမွတ္တရ ဓါတ္ပံုမ်ားရိုက္ေလ့ရွိျခင္းပါ။ က်မမွာ တစ္ဝမ္းကြဲ ညီ အစ္ကို ေမာင္ႏွမ ၃၂-ေယာက္ရွိပါတယ္။ က်မရဲ႕ ေဖေဖကေမာင္ႏွမ ၈-ေယာက္၊ ေမေမက ေမာင္ႏွမ ၆- ေယာက္ ဒီေတာ့ ေမာင္ႏွမ ၁၄-ေယာက္ကေန ေပါက္ဖြားလာတာ ဒီေလာက္ေတာ့ ရွိေပမေပါ့ေနာ္ း) အိမ္မွာ တစ္ခုခုခ်က္ၿပီဆိုရင္ အလုပ္ကို မအားအားေအာင္ ႀကိဳးစားၿပီး လာေရာက္တတ္ၾကတာ ေမာင္ႏွမ တစ္ေတြရဲ႕ ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ့ အစဥ္အလာေလးပါ။ အခုခ်ိန္မွာေတာ့ ဓါတ္ပံုရိုက္တဲ့ ရည္ရြယ္ခ်က္က အယင္နဲ႔မတူ တမူ ေျပာင္းၿပီး စာဖတ္သူတို႔အတြက္ကို ဦးတည္ၿပီး ရိုက္ျခင္းမ်ိဳးျဖစ္သြားပါၿပီ။ 
                                                         က်ိဳကၠဆံေစတီေတာ္ မုခ္ဦး
                                                               က်ိဳကၠဆံေစတီေတာ္

                                                   ကကုသႏၵျမတ္စြာဘုရား

                                              ေကာဏဂမနျမတ္စြာဘုရား

                                                      ကႆပျမတ္စြာဘုရား

                                                   ေဂါတမျမတ္စြာဘုရား
                                                                     ေဗာဓိေညာင္
                                                                     ဇမၺဴ႕သေျပ
                                                                    ေခါင္းေလာင္း
                                               အေစာင့္အေရွာက္နတ္မင္းႀကီးမ်ား
                                                              ဘုရားရင္ျပင္ေတာ္
ဒီတစ္ခါေရာက္ခဲ့တဲ့ က်ိဳကၠဆံဘုရားမွာ ရာဇဝင္သမိုင္းရွာမရခဲ့ပါဘူး။ ေဂါပကကိုေမးေတာ့ သမိုင္းကို အခုမွ ျပဳစုေနတုန္းလို႔ေျပာတာေၾကာင့္ သမို္င္းရတဲ့အခ်ိန္မွ ဒီပို႔စ္ကို ထပ္ျဖည့္စြက္ေပးဘို႔ရည္ရြယ္ထားပါတယ္။ ေလာေလာဆယ္ေတာ့ က်ိဳကၠဆံဘုရားကို စာဖတ္သူတို႔ ဖူးေျမွာ္ႏိုင္ေစဖို႔အတြက္ ဓါတ္ပံုေလးေတြ မွ်ေဝၿပီး ေပးလိုက္ပါတယ္။ ဓါတ္ပံုေလးေတြနဲ႔ပဲ ေက်နပ္ႏွစ္သိမ့္ေပးၾကပါလို႔။ အၿမဲတန္းဘုရားပံုေတာ္ေတြတင္ရင္ ဘုရားနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ရာဇဝင္သမိုင္းကို တင္ေပးေနက်ဆိုေတာ့ ဒီတစ္ေခါက္ ရာဇ​ဝင္သမိုင္းပါမသြားတာကို စိတ္မေကာင္းျဖစ္မိတယ္ ။ ဒီေတာ့…………….

သဒၶါလိႈ္င္း ပူဆာေနတဲ့ေကာ္ရည္ေခါက္္ဆြဲကို ခ်က္ၿပီး အန္တီ့ကို စာလံုးေပါင္းမွားတာကို ျပင္ေပးခဲ့တဲ့ သူႀကီး ကိုကိုေမာင္ရယ္ အန္တီတင့္ဘေလာ့မွာ စီေဘာက္စ္ကို အသည္းအသန္ရွာေဖြေတြ႔ရွိဖို႔ရာ ႀကိဳးစားခဲ့တဲ့ ေမာင္ပဥာက္ တို႔ကို အေႂကြးဆပ္ရင္း လာေရာက္အားေပးတဲ့ စာဖတ္မိတ္ေဆြ ေဆြမ်ိဳးညာတိ ေမာင္ႏွမ သားခ်င္းမ်ားနဲ႔ ဘေလာ့ဂါမိတ္ေဆြမ်ားအတြက္ ေစတနာ သဒၶါ ထက္သန္စြာနဲ႔ မွ်ေဝေပးလိုက္တယ္ေနာ္ လြယ္ကူျမန္ဆန္ အရသာရွိတဲ့ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲေလးပါ။
ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့
ေခါက္ဆြဲ၊ ၾကက္သား၊ ေကာ္မႈန္႔၊ ၾကက္မႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ကစြန္းရြက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆား ငါးပိ ငရုပ္သီးစိမ္း တို႔ျဖစ္ပါတယ္။
      ၾကက္သားကို အမွ်င္ေလးေတြထြင္ထားပါ
ေခါက္ဆြဲကို ျပဳတ္ၿပီးၿပီးခ်င္းေရေအးနဲ႔ေဆးခ်ၿပီးေရစစ္ပါ
                                   ၾကက္သြန္မိတ္ကိုေသးေသးလွီး ေကာ္မႈန္႔ကို အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ
                               ျပဳတ္ၿပီးၿပီးခ်င္းေရေအးနဲ႔ေဆးခ်လိုက္ၿပီးေရကိုစစ္လိုက္ရတယ္ေနာ္
                                 ၾကက္ရိုးျပဳတ္ထားတဲ့ဟင္းရည္ရဲ႕ သဘာဝအခ်ိဳဓါတ္ကိုရပါတယ္
ပထမဆံုးၾကက္သားကို ဆား ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္းရည္တို႔နဲ႔ နယ္ၿပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အသားမွ်င္ မ်ားထြင္ၿပီး အရိုးမ်ားကို ေရႏွင့္ထပ္ၿပီးျပဳတ္ထားလိုက္ပါ။ ေကာ္မႈန္႔ကို အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။ ဟင္းရည္ရဲ႕ အျပစ္ အႀကဲကို မိမိႏွစ္သက္တဲ့အေပၚ မူတည္ၿပီးေကာ္မႈန္႔ကိုသံုးစြဲပါ။ ကစြန္းရြက္ႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ ဆူထဲ ထည့္ၿပီးေမႊကာ ခ်က္ျခင္းျပန္ဆယ္ၿပီး ေရေအးတြင္စိမ္လိုက္ပါ။ ေရစစ္ၿပီးပန္းကန္ျပားတြင္ထည့္ထားပါ။ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ ငါးပိကို ေရပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္ၿပီး ေထာင္းထားေသာ ငရုပ္သီးစိမ္းႏွင့္ သမေန ေအာင္နယ္လိုက္ပါ။ အဲဒီငါးပိေထာင္းကို (လွ်ာဂြ်မ္းပ်ံ) လို႔ေခၚတယ္ း)) ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကိုျပဳတ္ ၿပီးၿပီးခ်င္း ေရေအးနဲ႔ေဆးခ်လိုက္ၿပီး ေရျပန္စစ္ျခင္းျဖင့္ ေခါက္ဆြဲဟာ ေထြးၿပီးကပ္ေနျခင္းမ်ိဳး မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။
  ပဲငံျပာရည္ကို အနံ႔လည္းေမႊး အရသာလည္းရွိ အေရာင္လည္းလွေအာင္အသင့္အတင့္ေလာက္ပဲသံုးတယ္
                                    ဟင္းရည္အျပစ္အႀကဲက ဒီေလာက္ဆိုရင္ အဆင္ေျပပါတယ္


ၾကက္ရိုးျပဳတ္အိုးထဲမွ အရိုးမ်ားကိုဇကာျဖင့္စစ္ကာ ဖယ္ထုတ္လိုက္ပါ။ ထိုၾကက္ျပဳတ္ရည္ထဲကို ပဲငံျပာရည္ ဆား ၾကက္မႈန္႔နဲ႔ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္မႈန္႔ရည္တို႔ကို ထည့္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူပါေစ။

                                                     အရသာရွိတဲ့ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ
ပန္းကန္ထဲသို႔ ေခါက္ဆြဲ ၾကက္သား ကစြန္းရြက္ ပဲပင္ေပါက္ လွ်ာဂြ်မ္းပ်ံ ၾကက္သြန္မိတ္တို႔ထည့္ၿပီး ေကာ္ရည္ ဟင္းရည္ထည့္ျခင္းျဖင့္ အရသာရွိၿပီးေမႊးေသာ အနံ႔ရွိတဲ့ ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ သံုးေဆာင္ဖို႔ အဆင္သင့္ရပါၿပီ။ ဘုရားလည္းဖူးရင္း လိပ္ဥေလးေတြပါ တစ္ခါတည္းသယ္လို႔ရသြားၿပီေပါ့ေနာ္ း))

ေလာကလူသားအားလံုး စိတ္ဓါတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစလို႔ ေတာင္းဆုျပဳလွ်က္-

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

ခဏေစာင့္ပါ...

 
©2012 အန္တီတင့္၏ အမွတ္တရေလးမ်ား | Design by Mozz