7.10.11

အိမ္ျဖစ္ထမင္းလိတ္


တစ္ေန႔ကပဲ ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) ထမင္းလိတ္ကို ကန္ေတာ့ပံုစံေလးနဲ႔ပါ လုပ္ျပသြားတာ ဖတ္လိုက္ရ ပါတယ္။ အစားအေသာက္ေတြ လုပ္တဲ့ေနရာမွာ တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ ထည့္တဲ့အစာနဲ႔ လုပ္နည္း ကိုင္ နည္းေလးေတြ အနည္းနဲ႔အမ်ား ကြာၾကသလို ပိုေကာင္းမယ္ထင္တဲ့ နည္းေလးေတြဆိုရင္ က်မလိုက္လုပ္ တတ္ပါတယ္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ေတာ့ ဆရာျပေတာ့နည္းပိုက်တဲ့ သေဘာေပါ့နာ္။

အိမ္ျဖစ္ထမင္းလိတ္လို႔ ေခၚလိုက္ေတာ့မယ္ း)  ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ -
ဆန္၊ ေကာက္ညွင္းဆန္၊ မိုင္းရိုးနက္စ္၊ ဆား၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ေရညွိခ်ပ္၊ ယင္းလိတ္၊ မုန္လာ ဥနီ၊ သခြားသီး၊ ၾကက္ဥ၊ ၾကက္ဥေခ်ာင္း၊ ဂဏန္းေခ်ာင္း တို႔ျဖစ္ပါတယ္။ လက္ေတြ႔လုပ္ရင္း ပံုေလးေတြနဲ႔ေျပာ သြားမယ္ေနာ္။ အားတဲ့အခ်ိန္ စမ္းလုပ္ၾကည့္ၾကပါ။ 

ယင္းလိပ္နဲ႔ေရညွိခ်က္
ထမင္းလိပ္အတြက္ အသံုးျပဳမည့္ အမယ္မ်ား
ဂဏန္းေခ်ာင္း ၾကက္ဥေခ်ာင္းကို ေရေႏြးေဖ်ာရံုသာ
ဆန္နဲ႔ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ၄အခ်ိဳး ၁အခ်ိဳးသံုး
ၾကက္ဥကိုခေလာက္ၿပီး အခ်ပ္လိုက္ေၾကာ္ၿပီးက အေခ်ာင္းလိုက္လွီးထားပါ
ထမင္းနဲ႔ေကာက္ညွင္းကို ဆား မိုင္းရိုးနက္စ္တို႔နဲ႔ ေရာနယ္
ထမင္းလိတ္လုပ္ဖို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ

ယင္းလိတ္ေပၚမွာ ေရညွိကိုခင္းပါ
နယ္ထားေသာ ထမင္း ေကာက္ညွင္းကို တစ္ဖက္အစြန္းတြင္ တင္ပါ
အေပၚမွ သခြား မုန္လာဥနီ ဂဏန္းေခ်ာင္း ၾကက္ဥေခ်ာင္း ၾကက္ဥေၾကာ္တင္ပါ
အေပၚမွထမင္းေကာက္ညွင္းျဖင့္ျပန္အုပ္ပါ
ယင္းလိပ္ကိုစတင္ၿပီးလိပ္ပါ
ပံုျပပါအတိုင္း အဆံုးသို႔ေရာက္က ယင္းလိပ္ကိုျပန္ျဖည္ပါ
ထမင္းလိပ္ရပါၿပီ ဒါးထက္ထက္နဲ႔ လိုအပ္တဲ့အရြယ္အစားလွီးပါ
ေရွးဦးစြာရရွိတဲ့ ထမင္းလိပ္ကို ဘုရားကိုကပ္ဘို႔အတြက္ ဖယ္ပါတယ္
မနက္က ကန္ေကာ္ပန္းေလးရလို႔ ဘုရားကိုကပ္ထားတယ္
လာေရာက္အားေပးေသာ မိတ္ေဆြမ်ားအတြက္ အိမ္ျဖစ္ထမင္းလိတ္ေလးမ်ား
အားလံုးအတြက္ေလာက္ေလာက္ငွငွျဖစ္ေစဘို႔ ပိုလုပ္လိုက္တယ္

ေရညွိထမင္းလိတ္နဲ႔ တြဲစားလို႔ရေအာင္ ေရညွိဟင္းခ်ိဳေလးလည္း လုပ္ေပးလိုက္တယ္။ ပါဝင္တဲ့ပစၥည္းမ်ားက ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆား ပဲငံျပာရက္ ၾကက္မႈန္႔ ေရညွိနဲ႔ တို႔ဟူးတို႔ျဖစ္ပါတယ္။

ေရညွိေျခာက္နဲ႔ တို႔ဟူးကို ေရညွိဟင္းခ်ိဳအတြက္ ျပင္ဆင္ပါ
ေရကိုဆူေစၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆား ပဲငံျပာရည္တို႔ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေစၿပီး ေရညွိနဲ႔ တို႔ဟူးထည့္ပါ
ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္ၿပီး ေရညွိဟင္းခ်ိဳ ပူပူေလးရပါၿပီ

ထမင္းလိတ္၊ ေရညွိဟင္းခ်ိဳ တို႔နဲ႔တင္ လာေရာက္အားေပးသူေတြ တင္းတိမ္မယ္မထင္လို႔ ပုစြန္ေၾကာ္ေလးပါ  ထည့္ေၾကာ္ေပး လိုက္တယ္ေနာ္။ မၾကာေသးခင္ကပုစြန္ကို အေကာင္လိုက္ ေၾကာ္ေပးခဲ့ၿပီးျဖစ္လို႔ ဒီတစ္ခါ အလည္ေၾကာင္း ခြဲထားတဲ့ ပံုစံမ်ိဳးနဲ႔ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါတယ္။ အရသာမွာ ကြဲျပားတာမ်ိဳးမရွိပါဘူး။ 
ပါဝင္တဲ့အမယ္မ်ားကေတာ့-
ပုစြန္ ေပါင္မုန္႔အၾကမ္း ဂ်ံဳမႈန္႔ ၾကက္ဥ ဆား ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ 

ပုစြန္ေၾကာ္ရန္ လိုအပ္တဲ့အမယ္မ်ား ျပင္ဆင္ပါ
ေပါင္မုန္႔အၾကမ္းကို ႀကိတ္ၿပီး ဆား ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔နဲ႔ နယ္ထားပါ ၾကက္ဥကိုခေလာက္ထားပါ
ဒီတစ္ခါပုစြန္ကို အလယ္ေၾကာင္းခြဲထားပါတယ္
ပုစြန္ေၾကာ္ဘို႔ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ
ဂ်ံဳမႈန္႔တြင္ အရင္ဆံုးနယ္ပါ
ၾကက္ဥအႏွစ္တြင္နယ္ပါ
ေပါင္မုန္႔အမႈန္႔တြင္နယ္ပါ
ဆီတြင္ေၾကာ္ပါ
စားသံုးရန္အဆင္သင့္ပါ
ပိုေနတဲ့ ၾကက္ဥအႏွစ္္ေတြေၾကာ္လိုက္တယ္

မနက္ပိုင္းမွာ အခ်ိန္ေတြကုန္သြားတာေၾကာင့္ ညေနစာေတာ့ အဆင္ေျပသလိုပဲ ဘဲဥခ်က္ ငါးပိရည္၊ တို႔စရာ စိမ္းစိမ္းေလးေတြရယ္ အရည္ေသာက္ကို လိုက္ဖက္ေအာင္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းလုပ္ၿပီး ေႏြးလိုက္ရတယ္ေလ း))

သခြား ရံုးပေဒသီး ကစြန္းရြက္နဲ႔ ဒညင္းဝက္ေၾကာ္
ဘဲဥခ်က္က ဆီနည္းနည္းမ်ားသြားတယ္ း)

လာေရာက္အားေပးသူ မိတ္ေဆြမ်ားအားလံုး ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ ဒီေလာက္နဲ႔ပဲ ေက်နပ္ၾကေတာ့ေနာ္ း)

ေလာကလူသားအားလံုး စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမၿပီး ခ်မ္းသာသုခနဲ႔ ျပည့္ဝၾကပါေစ။

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

ခဏေစာင့္ပါ...

 
©2012 အန္တီတင့္၏ အမွတ္တရေလးမ်ား | Design by Mozz