1.10.11
အားလံုးအတြက္ ေစတနာထမင္းေပါင္း
ဘုရားေတြလည္း ဖူးလို႔ဝေလာက္ၿပီဆိုေတာ့ ဒီတစ္ေခါက္ စာဖတ္သူတို႔အတြက္ ေစတနာသဒၶါ ထက္သန္စြာနဲ႔ အစားအေသာက္ရပ္ဝန္းေလးတစ္ခု အျဖစ္ ေရညွိထမင္းလိပ္နဲ႔ ထမင္းေပါင္း ဘယ္အစားအစာ အရင္လုပ္ရ ပိုေကာင္းမလဲ စဥ္းစားေနတုန္း  မသဒၶါလႈိင္း အြန္လိုင္းတက္လာတာကိုျမင္လိုက္ေတာ့ အားကိုးတႀကီးေမး ၾကည့္တယ္။ 'တရုတ္ထမင္းေပါင္း' စားခ်င္တယ္တဲ့ း) က်မအခုခ်က္တဲ့ ထမင္းေပါင္းက ဘယ္လိုထမင္းေပါင္း ဆိုတာေသခ်ာ မသိပါဘူး။ အသား သီးရြက္စံုလင္စြာနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ထမင္းေပါင္းဆိုေတာ့ တီတင့္ရဲ႕ 'ေစတနာ ထမင္းေပါင္း' လို႔ပဲ မွတ္လိုက္ၾကပါေနာ္ း) 
ပါဝင္အသံုးျပဳရမည့္ အစာေတြကေတာ့-
ႏွစ္သက္ရာအသား၊ငံုးဥ၊ မႈိေျခာက္၊ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ပန္းပြင့္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ေရႊပဲသီး၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ မုန္ညွင္းျဖဴ၊ တရုတ္နံနံ၊ ၾကက္သြန္မိတ္၊ေကာ္မႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ၾကက္သားမႈန္႔၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ယိုးဒယားငံျပာရည္။(ငါးဖယ္လံုး ၾကက္သားလံုးတို႔ကိုလည္း ထည့္ၿပီးစားသံုးႏိုင္ပါ တယ္)
ထမင္းအိုး တစ္အိုးတည္ထားပါ။
ၾကက္သား (သို႔မဟုတ္) ဝက္သားကို အတံုးေလးေတြတံုးပါတယ္။ အသားတံုးမ်ားကို ေရေဆးၿပီး ဆား၊ ပဲငံျပာ ရည္၊ ယိုးဒယားငံျပာရည္ တို႔နဲ႔နယ္ၿပီးႏွပ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထားၿပီး  ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေလးစိတ္ကြဲ ထုပါ (အသားအတြက္အျပင္ အရြက္ေၾကာ္ရာတြင္လည္း အသံုးျပဳပါတယ္)။ ဂ်င္းကိုအရည္ညွစ္ထားၿပီး အဆင္ သင့္ျဖစ္က ႏွပ္ထားေသာ အသားကို ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္းအစာတို႔နဲ႔နယ္ၿပီး ဆီအနည္းငယ္ထည့္ ကာ မီးဖိုေပၚ တင္ကာ အသားႏူးသည္အထိ ျပဳတ္ေၾကာ္လုပ္ပါ။ အေရာင္လွၿပီး အသားႏူးကာ ေမႊးလာသည့္ အခါ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ထားလိုက္ပါ။ ပုစြန္ကိုလည္း ေခါင္းျဖဳတ္ အညစ္ေၾကးထုတ္ၿပီး ဂ်င္းရည္ညွစ္ကာ ဆီျပန္လံုး ထားပါ။
ငံုးဥကိုအမာျပဳတ္ၿပီးအခြံသင္ထားပါ၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ကို ႏွစ္ေရက်ျပဳတ္ၿပီးေရစစ္ကာ သင့္ေတာ္ေသာ အရြယ္လွီးထား ပါ၊ မိႈေျခာက္ကိုအရင္ဆံုး သဲမ်ား စင္ရန္ ေရႏွင့္စိမ္ထားပါ၊ အနယ္က်ေလာက္ခ်ိန္မွာ ထပ္ေဆးေၾကာၿပီး သင့္ေတာ္သည့္ အရြယ္ညွပ္ထားပါ။ ပန္းပြင့္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရႊပဲသီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ေဂၚရခါးသီး၊ မုန္ညွင္းျဖဴ၊ တရုတ္နံနံတို႔ကို လွီးၿပီးေရေဆးကာ စစ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ေရေဆးၿပီး ၄စိတ္ စိတ္ကာ အတြင္းမွ အေစ့မ်ားထုတ္ထားပါ။ေကာ္မႈန္႔ ကို  ေရေဖ်ာ္ထားပါ။ 
                                         ပဲျပားကို အေၾကာတင္းရံုေလာက္သာ ေၾကာ္ထားပါ
             ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ သခြားသီးကို အခ်ဥ္လုပ္ရန္ ပါးပါးလွီးထားပါ
ထုထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴကို ဒယ္အိုးတြင္ ေမႊးလာတဲ့အထိ ဆီသတ္လိုက္ပါ။ ေရေဆးၿပီးစစ္ထားေသာ ဟင္း သီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ေရစိမ္ထားေသာ မိႈ္ေျခာက္၊ ေရစစ္ထားေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္တို႔ကိုထည့္ကာ ခပ္စိမ္းစိမ္း၊ေၾကာ္ပါ။ ဆား ၾကက္မႈန္႔ ပဲငံျပာရည္တို႔ကိုေတာ့ လိုအပ္သလို ခန္႔မွန္းထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ အသားနဲ႔ ငံုးဥတို႔ကို ထည့္ၿပီးႏွံ႔ စပ္ေအာင္ေမႊကာ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကိုေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ထား သည့္ ဟင္း ရည္ခ်ိဳကို ထည့္ျခင္းျဖင့္ ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး အရသာရွိသည့္ အသားေကာ္ရည္ အစိမ္းေၾကာ္တစ္ခြက္ကို ရမည္။
                                              ဟင္းသီးဟင္းရြက္စံုကို စိမ္းစိမ္းေလးေၾကာ္ပါ
     ဟင္းသီးဟင္းရြက္စံုထဲသို႔ ငံုးဥ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အသားမ်ားထည့္ၿပီး ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္ပါ
                   ေကာ္ရည္ႏွင့္ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ဟင္းရည္တို႔ထည့္ပါ
                          ထမင္းပူပူေပၚသို႔ အသားေကာ္ရည္ အစိမ္းေၾကာ္ဟင္းအား ေလာင္းထည့္ပါ
                                   မနက္ ၁၀နာရီတြင္ ေန႔ဆြမ္းအတြက္ ဦးဖယ္လိုက္ပါတယ္
                                             ေစတနာထမင္းေပါင္း စားသံုးရန္အဆင္သင့္ပါ
ထမင္းပူပူေပၚတြင္ အသား အစိမ္းေၾကာ္ေကာ္ရည္ဟင္း ေလာင္းထည္ျခင္းျဖင့္ စားသံုးရန္အသင့္ျဖစ္ေသာ ထမင္းေပါင္းကိုရပါၿပီ။ ၾကက္ရိုးဟင္းခ်ိဳတြင္ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ ၾကက္သြန္မိတ္ထည့္ျခင္းျဖင့္ အရသာရွိ ဟင္းခ်ိဳတစ္ခြက္ရပါၿပီ။ အအီေျပေစရန္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ သခြားသီးနဲ႔ ေဂၚဖီထုပ္တို႔ကို ပါးပါး လွီးေရေဆး သန္႔စင္ၿပီး ေရာနယ္ကာ မိမိႏွစ္သက္ရာ ငရုပ္သီးေဆာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့တို႔ထည့္ကာ ထမင္းေပါင္းကို ဟင္းခ်ိဳ အခ်ဥ္တို႔နဲ႔ တြဲဘက္ကာ စိတ္တိုင္းက် သံုးေဆာင္ၾကပါေနာ္။
အလည္လာေရာက္ၿပီး စာဖတ္သူမ်ားအားလံုး စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမ ခ်မ္းသာသုချပည့္ဝၾကပါေစ။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
 


ခဏေစာင့္ပါ...